top of page
Search

Prikkelbaar darm syndroom en voeding

De diagnose prikkelbaar darmsyndroom is vervelend. Vooral als je er dagelijks last van hebt. Vaak kom ja na een diagnose niet veel verder. Een chronische aandoening, dat betekent: leer ermee leven. Maar daar ben ik het niet mee eens. Weet je dat je zelf veel pijn en narigheid kan verlichten? Door je te focussen op de juiste voeding, kan je symptomen van prikkelbaar darm syndroom verbeteren. Hoe dit werkt, vertel ik je graag.


Wat is een prikkelbaar darmsyndroom?

Eerst schakelen we nog even terug: wat is het prikkelbaar darm syndroom ook alweer? Prikkelbaar darm syndroom (afkorting PDS) is een chronische aandoening aan je darmen. Het is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal. Vroeger werd het ook wel een spastische darm genoemd. Misschien komt die benaming je bekender voor. In het Engels noemen we het Irritable Bowel Syndrone. Meestal hoor je na de diagnose dat je ‘er mee moet leren leven’. Maar je kunt zelf keuzes maken, onder andere in je voedingspatroon, waardoor de klachten afnemen of helemaal herstellen.


Voeding bij prikkelbare darm: wat werkt en wat niet?

Een goed en natuurlijk voedingspatroon is essentieel voor gezonde darmen. Écht eten, bedoel ik daarmee. Het belang om via voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen, staat hierbij voorop. Dit betekent dat je zoveel mogelijk onbewerkt voedsel moet eten, zodat je genoeg voedingstoffen binnenkrijgt.

Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Eet de juiste vezels. Vezels dragen bij aan een goede werking van je darmen en zijn dus belangrijk voor je spijsvertering.

  • Eet biologisch vlees van betrouwbare bron. Er zit namelijk nog steeds ‘verborgen’ antibiotica in onze voeding. Door antibiotica gaan kwetsbare bacteriën die bij je horen vaak dood. Andere bacteriën waar je juist ziek van kan worden, kunnen steeds beter tegen antibiotica en weten te overleven. Dit wil je dus niet.

  • Vermijd voeding hoog in FODMAP. Voorbeelden van voedingsmiddelen met FODMAP’s zijn tarweproducten, melkproducten en bepaalde groente en fruit soorten.

  • Vermijd saponines en lectines. Een reden waardoor de slijmlaag die de darmwand moet beschermen kapotgaat, is door saponines en lectines. Dit zijn antinutriënten die in bepaalde planten veel aanwezig zijn. Saponines en lectines vind je veel in Nederlandse voeding, vooral in peulvruchten, pinda’s, chiazaad en cashewnoten. Probeer deze dus te beperken.


Voedingsintoleranties

Ook kan het zijn dat je allergisch of intolerant bent voor specifieke voedingsmiddelen en dat dit de oorzaak is van het prikkelbare darm syndroom. Wanneer jij elke dag voedingstoffen eet die jouw darmen niet goed kunnen verdragen, zorgt dit voor overbelasting van het darmslijmvlies. Hierdoor ontstaan klachten als buikpijn, verstopping of juist diarree. Welke voedingsmiddelen zorgen voor overbelasting, klachten of symptomen is per persoon verschillend. Je kunt dit achterhalen met een screening op voedingsintoleranties . Zodra je weet waar jij heftig op reageert, kan je dit voedingsmiddel laten staan.


Klachten van prikkelbare darm syndroom

Een prikkelbare darm kan verschillende klachten geven. De klachten verschillen sterk per persoon. De meest voorkomende zijn:

  • Buikpijn, vaak met een link naar ontlasting (verstopping of juist diarree);

  • Een opgezette buik;

  • Opgeblazen gevoel;

Er zijn echter ook klachten die je niet meteen aan je darmen zou koppelen, maar die wel degelijk kunnen ontstaan vanuit darmproblemen. Rugpijn, huidproblemen, allergieën, auto-immuunziekten en terugkerende blaasontsteking bijvoorbeeld. Maar ook depressie en moeheid kunnen ontstaat door darmklachten. De darmen worden ook wel ‘second brain’, het tweede brein, genoemd. Dit is goed om je te realiseren bij psychische klachten zoals depressie en somberheid.


Hoe nu verder?

Zoals eerder gezegd is goede, échte voeding superbelangrijk voor gezonde darmen. Maar soms kom je er alleen niet uit en kan je wel wat hulp gebruiken. Maak een afspraak voor een gratis intakegesprek. Dan bekijken we samen hoe we jouw prikkelbare darmsyndroom kunnen aanpakken. Je hoeft er níet mee te leren leven.
















10 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page